+387 36 324-919

ARHEOLOŠKA RADIONICA

ARHEOLOŠKA RADIONICA

Danas smo u knjižnici održali arheološku radionicu na kojoj smo ugostili arheologinju Dijanu Krešić. Radionici su prisustvovala djeca 5. 2 razreda. Obnovili smo znanje o početcima pismenosti, Baščanskoj ploči i glagoljici. Baščanska ploča je najpoznatiji hrvatski epigrafski spomenik. Nastala je oko 1100. godine a služila je kao pregrada u crkvi svete Lucije u Jurandvoru kraj Baške na otoku Krku. Na Baščanskoj ploči prvi put se na hrvatskom jeziku glagoljicom spominje hrvatsko ime i kraljevski naslov, titula kralja Zvonimira. Od nje počinje jezično stvaralaštvo u Hrvata.
Učenici su na radionici zajedno s arheologinjom izradili repliku Baščanske ploče od gipsa, izrađivali su posude, mačeve, lonce od glinamola te su pisali svoje ime glagoljicom pomoću pera i tinte.
Imali su priliku upoznati se s pravim arheološkim nalazima i vidjeti kako oni zapravo izgledaju, od kamenih alatki, keramičkih posuda do novčića.

Podijeli:
Dr. Ante Starčevića bb 88000 Mostar,
Bosna i Hercegovina
+387 36 324-919
© Copyright 2021. - Sva prava pridržana Osnovna škola Ilije Jakovljevića
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram