+387 36 324-919

Mjesec knjige

Mjesec knjige

Mjesec hrvatske knjige je manifestacija koja se svake godine obilježava od 15. listopada do 15. studenoga, a posvećen je promicanju čitanja i književnosti. Ideja je potaknuti ljude vratiti se knjigama i otkriti čaroliju čitanja. Tijekom Mjeseca hrvatske knjige organiziraju se različite aktivnosti poput književnih susreta, promocija knjiga, čitaonica i književnih festivala. To je prilika istaknuti pisce, knjige i čitanje kao važan dio kulture i obrazovanja.

 

Tako smo i mi u našoj školi na različite načine obilježili Mjesec hrvatske knjige. Pojedini odjeli su izrađivali plakate sa svojim omiljenim ili, pak, zavičajnim piscima, a oni su poslije svoje mjesto pronašli na zidovima škole kako bi i na taj način potaknuli učenike na „susret“ s piscima.

Svoje mjesto tako su pronašli: August Šenoa, Ivo Andrić, Ljudevit Gaj, Zvonimir Balog, Ivan Mažuranić, Gustav Krklec…

 

Na prigodnom mjestu izložene su i neke od načitanijih knjiga iz naše knjižnice. Naravno, kako bismo upotpunili ovaj Mjesec hrvatske knjige ugostili smo književnicu Ivanu Sušu, koja je predstavila svoju novu dječju knjigu pod nazivom “101 dječja zagonetka”. Interakcija s učenicima bila je na visokoj razini. Novinarska sekcija je napravila intervju s našom gošćom koja je ponovno istaknula važnost čitanja i samih knjiga.

 

Svaka nova pročitana riječ je stalno bogaćenje našega rječnika te, osim u Mjesecu hrvatske knjige, dajmo važnost knjigama svakodnevno!

 

INTERVJU Ivana Suša, autorica knjige ''101 dječja zagonetka u stihu''

 

Znanje se bere iz knjige, zato manje tipkanja, više čitanja!

 

Razgovarala: Jovana Šagovnović, novinarska sekcija

 

Autorica knjige ''101 dječja zagonetka u stihu'' Ivana Suša predstavila je svoju knjigu u Osnovnoj školi ''Ilije Jakovljevića'' u Mostaru, u četvrtak 9. studenog. 2023. godine. Učenici manjih razreda imali su priliku odgovarati na razigrane zagonetke koje su se nanizale na šarenim stranicama zanimljivo ilustrirane knjige koja je prvijenac Ivane Suša.

 

U intervjuu za novinarsku sekciju naše škole, gospođa Suša je otkrila kako je nastala knjiga, što je njena inspiracija i uzor, te što bi preporučila mladima da čitaju.

 

  • Što Vas je navelo da pišete za djecu i kada ste prepoznali svoj poziv za pisanje?

Ljubav za književnost sam imala oduvijek. Jako sam voljela čitati. U vrijeme dok sam ja odrastala nije bilo elektronskih medija koji odvlače pozornost. Mi smo imali knjigu i voljela sam čitati. Pisac sam postala u svojoj 43. godini. To nije moje temeljno zvanje. To je jednostavno iznenađenje koje je život donio kada sam dobila djecu. Dakle, ja sam svojoj djecu kupila knjigu gdje su bili različiti sadržaji, a između ostalog su bile i dvije zagonetke. Moja kći mi ih je postavila, a ja nisam znala odgovore iako se radilo o zagonetkama za djecu. Odgovori su bili pepeo i sidro. Pojmovi koji baš i nisu bliski djeci. Tada sam odlučila smisliti zagonetke za svoju djecu i smislila sam 101 zagonetku. Jednostavno su dolazile same bez velikog napora. Neki ljudi kažu – najteže je pisati za djecu, međutim ja bih rekla najlakše je pisati za djecu.

 

  • Sami ste kazali da su Vam inspiracija Vaša djeca, a tko Vam je uzor?

Dok sam bila dijete moj nadraži pisac je bio Karl May. Mislim da sam ''Winnetou'' pročitala 101 put.

 

  • Koje vrste djela ste voljeli čitati kao dijete?

Preporučujem da pročitate od Karla Maya ''Winnetou''. Izronila sam suze i suze čitajući ga.

 

  • Biste li se ikada okušali pisati za odrasle?

Pa ja zapravo i pišem za odrasle, ali to još nije ugledalo svjetlo dana. Nadam se da jednoga dana hoće.

 

  • Nadamo se i mi. Zanima li Vas još nešto osim književnosti, imate li ljubav prema još nečemu?

Ja sam ovu knjigu sama i ilustrirala. Ako je neki sadržaj namijenjen djeci, on mora biti i šaren. Malo sam čačkala po internetu i vidjela da je jako skupo da mi netko ilustrira knjigu i onda sam se uhvatila sama ilustracije. Tako da volim i slikati.

 

  • Već ste kazali koja Vam je omiljena dječja knjiga, što biste nam još preporučili za čitanje?

Ja volim duhovnost, tako da bih preporučila Bibliju.

 

  • Jednu našu učenicu zanimalo je zašto baš 101 zagonetka?

Pa eto nekako je zvučalo ''štosno''. One su stvarno dolazile s lakoćom i rekla sam neka ih bude sto. Onda je jedna moja prijateljica i moja desna ruka kazala da zvuči bolje da bude 101 i bila je u pravu.

 

  • Što biste poručili Vašim malim čitateljima?

Poručila bih im ovako: Znam da su igrice i mobiteli zabavni, međutim znanje se bere iz knjiga. Uvažavam i moderna sredstva, ali neka ta sredstva više budu za znanje, ali ne za gubljenje vremena. Njegovati ljubav prema knjizi, manje tipkanja, više čitanja.

Podijeli:
Dr. Ante Starčevića bb 88000 Mostar,
Bosna i Hercegovina
+387 36 324-919
© Copyright 2021. - Sva prava pridržana Osnovna škola Ilije Jakovljevića
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram