+387 36 324-919

Svjetski dan izumitelja

Svjetski dan izumitelja

Svjetski dan izumitelja obilježava se 9. studenog jer je na taj dan rođena inovatorica u području bežičnih komunikacija i američka filmska glumica Hedy Lamarr.
Bez njezina izuma danas bi bio nemoguć WiFi.
Taj se dan prisjećamo velikih izumitelja koji su svojim inovacijama uljepšali i olakšali svakodnevni život.
Ove godine smo kroz korelaciju sekcija Mladi istraživači i Informatičke sekcije pod vodstvom nastavnika Maje Martinović, Gorana Miličevića, Merime Sefer i Marine Šetka izradili edukativni plakat o izumiteljima sa njihovim fotografijama a podatke o njima i njihovim izumima možete saznati skeniranjem QR koda. 🧐📲
Postoji čitav niz načina na koje se nastava može osuvremeniti, učiniti zanimljivija uz minimalan udio tehnologije.
Jedan od takvih načina je uporaba QR kodova u nastavi.
QR kodovi (engl. Quick response = brzi odgovor) su tip dvodimenzionalnog koda u početku namijenjen autoindustriji (Toyota). Zbog svoje brze čitljivosti i mogućnosti velike pohrane podataka u kratkom su vremenu postali popularni u svim segmentima društva, pa tako i u obrazovanju. QR kodove možete koristiti u svim nastavnim područjima i svim etapama nastave. Osim što su jednostavni za uporabu, smatraju se i sigurnim za primjenu tijekom nastave na daljinu jer nema bojazni da će učenici zalutati na neki drugi internet izvor osim onog na koji ga putem koda pošaljete. Pored navedenog, QR kodovi su funkcionalni za obrazovnu uporabu jer ne zahtijevaju od učenika da kucaju određene web-stranice i pretražuju internet veze, nego štede vrijeme i usmjeravaju učenike na glavne nastavne aktivnosti. Čitači QR kodova nalaze se na skoro svim pametnim uređajima.
Nadamo se da smo ovim plakatom potakli znatiželju učitelja kao i učenika u izradi i korištenju QR kodova u nastavi te inspirirali barem nekolicinu na jedan od inovativnijih pristupa nastavi.
Podijeli:
Dr. Ante Starčevića bb 88000 Mostar,
Bosna i Hercegovina
+387 36 324-919
© Copyright 2021. - Sva prava pridržana Osnovna škola Ilije Jakovljevića
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram